Veelgestelde vragen over huur opzeggen

De opzegtermijn van uw woning en/of parkeerplek is tenminste één maand. Hoe sneller u laat weten dat u de huur opzegt, hoe langer u en wij de tijd hebben om dingen te regelen. Binnen de opzegtermijn gaan wij op zoek naar een nieuwe huurder en heeft u genoeg tijd om te verhuizen. Valt de laatste huurdag in het weekend of op een feestdag? Dan schuift de laatste huurdag door naar de eerstvolgende werkdag.

Via uw persoonlijke pagina op mijnmijande.nl zegt u makkelijk en snel de huur op. Wij nemen contact met u op voor het plannen van een huisbezoek. Dit heet de voorinspectie. U kunt ons ook bellen via 088 807 0700. Of mail een formulier huuropzegging naar wonen@mijande.nl. Download het formulier via deze link: Opzeggen huurwoning

Voor het opzeggen van de huur kunt u contact opnemen met Mijande Wonen via 088 807 0700 of mailen naar wonen@mijande.nl De afdeling wonen neemt dan contact met u op.

Huurt u samen een woning en wilt u uw deel van het huurcontract opzeggen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 807 0700.

Bij het afstand doen van uw huurrechten geldt één maand opzegtermijn
Tot de laatste huurdag blijft u samen verantwoordelijk voor het betalen van de huur en het onderhoud van de woning.

Via uw persoonlijke pagina op mijnmijande.nl zegt u makkelijk en snel de huur op. Voor het opzeggen van de huur kunt u ook contact opnemen met Mijande Wonen via 088 807 0700 of mailen naar wonen@mijande.nl De afdeling wonen neemt dan contact met u op.

Als u de huur opzegt komt een medewerker van Mijande Wonen bij u thuis voor een huisbezoek. Dit heet de voorinspectie. Tijdens dit huisbezoek spreken wij met u af hoe u de woning moet achterlaten.

Wanneer er een nieuwe huurder is gevonden voor uw woning, hangt af van een aantal dingen. Nadat een verhuurconsulent bij u op bezoek is geweest, wordt de woning 4 dagen via WoningHuren.nl aangeboden. Soms wordt een woning ook direct toegewezen en komt de woning niet online te staan. Daarna starten we met het controleren van gegevens van een (toekomstig) huurder. Ook is het voor de (toekomstig) huurder mogelijk om de woning te bezichtigen. Als wij en de (toekomstig) huurder allebei akkoord zijn, is er een nieuwe huurder bekend voor uw woning. Dat hoort u dan ook zo snel mogelijk, zodat u eventuele overnames (zoals gordijnen) kunt afstemmen. Dit proces duurt ten minste één week.

Nee. Als u de huur opzegt adverteren wij de woning vier dagen via WoningHuren.nl. Iedereen met een account op WoningHuren.nl kan reageren op de woning. Soms moet u aan bepaalde eisen voldoen (denk aan een maximum leeftijd bij een jongerenwoning). Soms wordt een woning niet geadverteerd via WoningHuren.nl, maar wijzen we een woning rechtstreeks toe (denk aan bijv. medische urgentie).

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij iemand de woning misschien wel kan overnemen. Dit geldt bij:

 Klik op het onderwerp voor de voorwaarden.

Tijdens het huisbezoek (dit heet de voorinspectie) overlegt u met de medewerker van Mijande Wonen welke overnames u heeft. Deze kunt u aanbieden aan de nieuwe huurder. Denk bij een overname aan spullen als:

  • Vloer
  • Lampen
  • Gordijnen

De nieuwe huurder is niet verplicht om spullen van u over te nemen
U overlegt met de nieuwe huurder of hij/zij spullen van u overneemt. U bepaalt zelf of u een vergoeding vraagt aan de nieuwe huurder. Overnames schrijft u op de overnameverklaring. Het is belangrijk dat u en de nieuwe huurder de overnameverklaring allebei ondertekenen. Bij het inleveren van de sleutels levert u de getekende overnameverklaring in.

Let op: overnames regelt u zelf met de nieuwe huurder. Mijande Wonen regelt dit niet.

Als er nog geen nieuwe huurder bekend is
Levert u de sleutels in en hebben wij nog geen nieuwe huurder gevonden? Dan kunt u wachten tot er een nieuwe huurder is. Als de nieuwe huurder geen spullen van u overneemt krijgt u in overleg met Mijande Wonen extra tijd om de overname(s) netjes en zonder schade te verwijderen.

Als u de huur opzegt plannen wij een voorinspectie in. Een verhuurconsulent van Mijande Wonen komt bij u op huisbezoek. Hij/zij vertelt bekijkt de (technische) staat van de woning en vertelt hoe u de woning moet opleveren. Ook bespreekt de verhuurconsulent welke spullen u ter overname mag aanbieden aan de nieuwe huurder.

Tijdens de voorinspectie kan de Verhuurconsulent een eindbezoek met u afspreken
Dit is een laatste controlemoment in uw woning voordat u de sleutels inlevert. Spreekt de Verhuurconsulent geen eindbezoek met u af? Dan levert u op de laatste huurdag de sleutels in op ons kantoor.

Ja, het is belangrijk dat u als huurder bij de voorinspectie bent. Tijdens dit huisbezoek spreken wij met u af wat u in de woning moet doen voordat u de sleutels inlevert.

Ja. Neem zo snel mogelijk contact op met Mijande Wonen via 088 807 0700 of mail naar wonen@mijande.nl. We plannen dan een nieuwe afspraak in. Een voorinspectie is verplicht voordat u de sleutels kunt inleveren/de huur op kunt zeggen.

Zodra u een bevestiging van ons krijgt kunt u de huuropzegging niet meer terugdraaien.

Wilt u de einddatum verplaatsen?
Neem contact met ons op via 088- 807 07 00. Het verplaatsen van de einddatum kan niet zomaar. In overleg bekijken wij of dit kan. Let op: als de einddatum verandert, verandert ook de laatste betaaldag.

Op de laatste huurdag levert u de sleutels voor 09:00 uur in op het kantoor van Mijande. Is er een eindbezoek met u afgesproken in de woning? Dan levert u tijdens dit eindbezoek de sleutels in bij de Verhuurconsulent.

Hebben wij geen eindbezoek met u afgesproken in de woning? Dan mag u de sleutels eerder inleveren dan de afgesproken einddatum. Wel blijft de afgesproken einddatum de laatste betaaldag van de huur.

Ja. Tijdens het huisbezoek ontvangt u een enveloppe van de Verhuurconsulent. Op de laatste huurdag schrijft u hierop de meterstanden. Daarna levert u deze enveloppe, met daarin alle sleutels en de getekende overnameverklaring, in op ons kantoor of tijdens het afgesproken eindbezoek.

Let op: denkt u eraan om uw contract voor gas, water en licht op te zeggen bij uw leverancier?

Na het inleveren van de sleutels ziet u de meterstanden in uw persoonlijke pagina mijnmijande.nl. Bent u ingelogd? Klik dan op ‘huur opzeggen’ onder ‘mijn aanvragen’.

Een eindafrekening ontvangt u nadat u de woning verlaat. Hierin staat of u geld terugkrijgt of moet betalen. Ook als dit niet het geval is krijgt u altijd een eindafrekening. Het saldo staat dan op € 0,-.  In de eindafrekening staat bijvoorbeeld of u:

  • te veel of te weinig huur heeft betaald.
  • moet betalen voor het herstellen van opleverpunten in de woning als u dit niet heeft gedaan.
  • nog andere kosten moet betalen.

Woonde u in een  appartementencomplex?
Dan betaalde u elke maand servicekosten. Elk jaar kijken wij naar het verschil tussen de service- en stookkosten die u van tevoren betaalde en hoeveel daarvan later precies is gebruikt. Is er een verschil? Dan krijgt u een afrekening (verrekening) van ons.

De eindafrekening proberen wij binnen één maand na uw vertrek te sturen.

Woonde u in een  appartementencomplex?
Als u een afrekening (verrekening) voor service- en stookkosten krijgt, kunt u deze rond april verwachten. 

|  Ik huur Huur opzeggen