Mijlpaal in project: sloop fase 1 De Oale Bouw in Westerhaar-Vriezenveensewijk van start

Samen met de bewoners van de Oale Bouw stonden de bewonerscommissie, gemeente Twenterand en Mijande Wonen stil bij de volgende belangrijke mijlpaal in dit project: de sloop van de woningen uit fase 1. Het was een bijzondere dag: het definitieve afscheid van een thuis en het vooruitkijken naar een de mooie, nieuwe wijk waar het fijn wonen wordt. Het was een weg met de nodige hobbels, maar we kwamen samen tot een plan waar de betrokken partijen trots op zijn.

 

De langst wonende huurders gaven het officiële startsein voor de sloop

Mevrouw en meneer Bos wonen al sinds 1971 in de Oale Bouw en zijn de langst wonende huurders uit fase 1. Aan hen dan ook de eer om de sloop officieel te starten. Meneer Bos stapte in de kraan en gaf het startsein voor de sloop door een kozijn uit een woning te slopen. Na het slopen van de woningen in fase 1 door de RGS Groep, start de gemeente Twenterand eind maart met het vernieuwen van de onder- en bovengrondse infrastructuur, zoals het vervangen van het riool. Aannemer Trebbe start rond juni 2023 met de bouw van de woningen van fase 1. De verwachting is dat de eerste woningen in januari 2024 worden opgeleverd. 

 

 ‘Na jaren hard werken met elkaar was het vandaag zover: de sloop van de woningen van fase 1 in De Oale Bouw. Ik kijk terug op een bijzondere dag vandaag waar we samen met bewoners afscheid namen van hun huis en vertrouwde plek. En samen keken we ook vooruit naar een nieuwe, mooie en toekomstgerichte woonwijk waar het fijn wonen is. ’ vertelt Melanie Maatman, bestuurder Mijande Wonen. Samen met bewoners en de bewonerscommissie hebben we veel werk verzet met mooie en soms ook moeilijke momenten. Maar wat mogen we trots zijn op wat we hebben bereikt elkaar.’ vertelt Melanie Maatman, bestuurder van Mijande Wonen.

 

De Oale Bouw: een mooie, ruim opgezette wijk, klaar voor de toekomst

Mijande Wonen bouwt samen met de gemeente Twenterand en de aannemers Trebbe (fase 1),  Ter Steege (fase 2) en Koopmans TBI (fase 3) een mooie, ruim opgezette wijk met de unieke sfeer van de Oale Bouw. 

Het plan voor de Oale Bouw gaat over de sloop van 133 woningen en nieuwbouw van 128 woningen. Bij het ontwerp was het bestaande karakter van de wijk uitgangspunt. Het wordt een toekomstbestendige wijk met energiezuinige woningen. In het plan vormen de 2-onder-1-kap-woningen de basis van de wijk. Om te zorgen voor meer variatie in het woningaanbod én voor de betaalbaarheid van het plan, zijn aan het plan ook rijwoningen toegevoegd. De korte rijtjes met rijwoningen worden ten opzichte van de 2-onder-1-kap-woningen verder van de straat (naar achteren) geplaatst. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een pleintje met plek voor bomen en parkeren. Daarnaast is aan het plan nog een andere manier van wonen toegevoegd: het wonen aan een hofje. In de Borggrevestraat is een hofje met 10 2-onder-1-kap-woningen ontworpen. Het totale plan bestaat uit 102 2-onder-1-kap-woningen, 26 rijwoningen en 10 bouwkavels voor de verkoop. In de wijk komen drie typen woningen: 22 eengezinswoningen, 44 levensloopbestendige woningen en 62 nultredenwoningen.