Zo lang mogelijk zelfstandig wonen, maar wel met de juiste zorg en ondersteuning binnen handbereik. In Denekamp realiseerde Aveleijn samen met Mijande Wonen vijf nieuwe woningen die hierin voorzien. De cliënten ontvingen vanmorgen van woningcorporatie Mijande Wonen de sleutel van hun nieuwe woning en tekenden het huurcontract. Een feestje met zelfgebakken cake door cliënt Monique.

 

Naast de 24-uurs woonvoorziening Amaliahof biedt Aveleijn ook ondersteuning aan cliënten die zelfstandig in Denekamp wonen. “Een deel van deze cliënten wordt een dagje ouder en heeft behoefte aan meer ondersteuning, maar weer niet zoveel dat een 24-uursvoorziening noodzakelijk is”, vertelt manager Sander Grondman. “Andersom zijn er ook cliënten die er klaar voor zijn om vanuit de 24-uurs zorg te kunnen doorgroeien naar meer zelfstandigheid. Samen met Mijande Wonen hebben we gekeken naar een goede oplossing voor deze groep.” En die kwam er in de vorm van vijf zelfstandige woningen op steenworp afstand van Amaliahof.

 

“De cliënten wonen zelfstandig en huren zelf de woning, maar worden verder volledig ondersteund en begeleid door een speciaal team vanuit Amaliahof”, legt Grondman uit. “De was kan binnen de woonvoorziening worden gedaan en ook de maaltijden kunnen geleverd worden vanuit uit de grote keuken. Ook ’s nachts kan er een beroep worden gedaan op de 24-uurs zorg, mocht dat nodig zijn. Alle cliënten gaan overdag naar hun werk, bijvoorbeeld in het Kulturhus. Zo hebben we wonen, werken en ondersteuning op maat bij elkaar gebracht.” Het nieuwe initiatief past binnen de missie van Aveleijn om voor elke cliënt in elke levensfase een betekenisvol leven te faciliteren.

 

De woningen zelf voldoen aan alle eisen van het nieuwe bouwbesluit dat in 2020 van kracht wordt. Samen met Nijhuis Bouw realiseerde Mijande Wonen de woningen bijna energie neutraal, onder meer door zonnepanelen op het dak. ‘De samenwerking met Aveleijn en de realisatie van deze energiezuinige woningen passen uitstekend bij ons motto: Samen bouwen aan Dorpskracht!’,  Licht Peter Zuithof, directeur Mijande Wonen toe. 

 

Het zijn gelijkvloerse woningen met beneden een slaapkamer en badkamer, een bergruimte boven en een eigen parkeerplaats. Margreth, een van de nieuwe bewoners is er zichtbaar blij mee. “Nu hoef ik niet meer zoveel trap te lopen en heb ik eindelijk een eigen tuin!