Tips om geld te besparen

Producten die duurder worden, stijgende energieprijzen; het is voor veel mensen iedere maand puzzelen om rond te komen. We geven meer uit voor dezelfde (hoeveelheid) producten, terwijl de lonen vaak niet zo hard stijgen. Wilt u besparen op uw uitgaven? Dan volgen hier een aantal tips die helpen.

 

Bespaarplan
Een goed begin is het halve werk. Maak een plan hoe u gaat besparen op uw uitgaven.  
Stap 1. Houd uw uitgaven bij en bepaal waar u op kunt besparen.
Stap 2. Maak keuzes (wat doe ik nog wel en wat niet meer).
Stap 3. Bedenk hoe u de besparingen in de praktijk doet (1 keer per week boodschappen halen in plaats van meerdere keren, abonnementen opzeggen of omzetten, etc.)
Stap 4: Reken uit wat het besparen u gaat opleveren.

 

Bijhouden van uitgaven
Weet u wat u iedere week uitgeeft aan boodschappen, abonnementen en meer? Waarschijnlijk niet. Door uw uitgaven een tijdlang bij te houden, krijgt u meer inzicht in uw uitgaven. Met dit inzicht is het makkelijker om keuzes te maken in wat u nog wel wilt doen en waar u op kunt besparen. Grip krijgen op uw uitgaven vraagt om inzicht in uw uitgaven.


U kunt uw uitgaven bijhouden door uw bankieren app te bekijken, door het op te schrijven in een boekje, met het kasboek van het Nibud of door het digitaal (Excel) bij te houden. Wat u prettig vindt.

 

Praktische bespaartips
Boodschappen, tussendoortjes, (online) shoppen. Dit zijn vaak kleine uitgaven. Bij elkaar opgeteld kan het een groot bedrag zijn. Heeft u iets écht nodig? Kunt u het product ergens anders misschien goedkoper halen?

 

Besparen op boodschappen

  • Maak een weekplanning
    Bepaal wat u de komende dagen of week nodig heeft aan eten. Maak deze weekplanning en hiermee ook uw boodschappenlijst. U bespaart tijd én geld door eens per week op een vast moment de boodschappen te halen.
  • Aanbiedingen
    Kijk naar de aanbiedingen. Supermarkten en andere winkels hebben vaak (online) folders die u kunt bekijken. Let wel op dat u producten in de aanbieding koopt die u ook, in die hoeveelheden, gebruikt. Anders is de kans groot dat u het weg moet gooien en dat is zonde. Aanbiedingen voor lang houdbare producten zijn vaak interessant om wat meer van te kopen. Denk aan tandpasta, wasmiddel, koffie, etc.
  • Kliekjesdag
    Zorg dat u een makkelijke maaltijd (kliekjes, kant-en-klare maaltijd) in huis hebt voor wanneer u na een lang dag geen zin hebt om te koken. Dat is goedkoper dan eten bestellen.
  • Volle maag
    Doe geen boodschappen op een lege maag. Met trek is het een stuk aantrekkelijker om extraatjes in uw boodschappenwagen te doen.
  • Kinderen mee
    Gaan de kinderen mee? Spreek van tevoren af wat u wel en niet koopt. En wat zij eventueel uit mogen kiezen.
  • A- of B-merk
    Heeft u een voorkeur voor een bepaald A-merk? Koop dan wel andere producten van het goedkopere huismerk, waarbij het minder uitmaakt.
  • Op de markt is een gulden een daalder waard
    Op de markt zijn de prijzen soms lager. Dat geldt voor levensmiddelen, maar ook voor verzorgingsproducten, fietsspullen of diervoeding.

 

Nog meer tips

  • Winkel bewust en koop minder spullen.
  • Koop (en verkoop) tweedehands spullen.
  • Slaap een extra nachtje over een aankoop.
  • Bepaal vooraf het budget en ga hier niet overheen.
  • Bewaar bonnetjes. Beter iets slim ruilen dan niet gebruiken.
  • Gebruik het lidmaatschap van de bibliotheek voor boeken, luisterboeken en tijdschriften. Voor kinderen/jongeren onder de 18 is het lidmaatschap vaak gratis.
  • Wacht op de uitverkoop en koop in het ‘verkeerde seizoen’. De kerstballen zijn in januari een stuk goedkoper dan in november/december.
  • Douche korter, zet de verwarming een halve graad of graad lager, vraag de energievakman van Mijande Wonen voor tips om energie te besparen.