Woonwijken vergroenen om het koel te houden

Onderzoek laat zien dat steeds meer woonwijken ‘verstenen’. Groen (planten, struiken en bomen) maakt steeds vaker plaats voor het grijs van stenen. Al dit grijs is makkelijk in onderhoud, maar minder prettig voor de natuur én voor u als bewoner.

 

50 graden

Op warme zomerdagen kan de gevoelstemperatuur in sterk ‘versteende’ buurten oplopen tot 50 graden! Binnen de koelte opzoeken, is dan een optie. Maar, ook ín de woningen warmt het sneller op als daarbuiten vooral stenen en asfalt liggen.

 

De cijfers

In de gemeente Twenterand is de hoeveelheid grijs op privéterreinen 77,6%. In de gemeente Dinkelland is dit 74,5%. Dat betekent dat een heel groot deel van privéterreinen het groen plaatst heeft gemaakt voor stenen/asfalt. Bij privéterreinen gaat het dus ook over uw tuin. En dat het dus tijdens een warme zomer erg warm gaat worden in de straten.

 

Hittestress

Wilt u hittestress voorkomen? Met de volgende tips gaat u hittestress tegen:

  • Vervang bestrating door groen (planten, struiken). Bestrating wordt erg warm en houdt warmte vast. Groen daarentegen warmt minder op en houdt de warmte ook slechter vast.
  • Plaats zonwering aan de buitenzijde van de woning. Zo blijft de warmte buiten. Let op: om dit te doen vraagt u hiervoor eerst toestemming van Mijande Wonen.
  • Houd (rol)gordijnen aan de binnenkant dicht als de zon erop schijnt.
  • Open ramen/deuren op uren dat het wat koeler is (’s avonds/’s nachts en ’s ochtends vroeg).
  • Houd ramen en deuren overdag als het heel warm is, dicht.
  • Droog was buiten in plaats van in de droger. Een droger zorgt voor veel extra warmte.
  • Gebruik een ventilator of aircooler.

 

Isoleren

Een goed geïsoleerde woning kan helpen bij het koel(er) houden van een woning. Zolang u de warmte buiten houdt, blijft het koel(er) in de woning. Het isoleren van daken, vloeren en muren is een taak voor Mijande Wonen. Wij zijn hier volop mee bezig, maar kunnen niet alles tegelijkertijd doen. Hier hebben we het geld en de mensen niet voor. Is uw woning nog niet (voldoende) geïsoleerd? Dan gebeurt dit in de komende jaren alsnog. U ontvangt op tijd informatie over werkzaamheden die wij aan uw woning willen uitvoeren.

 

Is uw woning de laatste jaren verduurzaamd en beter geïsoleerd? Zorg dan extra goed dat de warmte buiten blijft! Als de warmte eenmaal binnen is, gaat deze moeilijker naar buiten doordat de woning goed geïsoleerd is.