‘De Oale Bouw’ in Westerhaar-Vriezenveensewijk is een groot sloop-nieuwbouwproject van Mijande Wonen. In totaal sloopt de sociale verhuurder hier 133 woningen en bouwt zij in 3 fases 128 nieuwe woningen terug. Voor de eerste fase werkte Mijande Wonen samen met Trebbe.

 

Fase 1 afgerond
Donderdag 6 juni werd een belangrijke mijlpaal samen met de bewoners gevierd: de afsluiting van fase 1! 48 nieuwe woningen zijn gebouwd en het merendeel van deze woningen is bewoond. Negen woningen zijn nog te huur. Deze woningen biedt Mijande Wonen aan op WoningHuren.nl. De eerste 5 woningen staan nu online. Geïnteresseerde en ingeschreven woningzoekenden kunnen reageren.

 

Feestelijke afsluiting

Samen met bewoners werd fase 1 feestelijk afgesloten, onder het genot van een hapje en een drankje. Ook medewerkers van Trebbe en Mijande Wonen waren aanwezig. Naast het vieren van een feestje, was dit ook een overgangsmoment voor bewoners. Vanaf nu kunnen ze met vragen terecht bij de klantenservice van Mijande Wonen, de bouwperiode is officieel afgesloten. Ook kregen bewoners van fase 1 ook een bedankje: een appelboompje. Deze staat symbool voor vertrouwen en dankbaarheid. Vroeger werd een appelboom vaak naast het huis geplaatst, omdat het voor bescherming zou zorgen.

 

Samen maken we het verschil

''We staan hier bij de eerste woningen van de nieuwe Oale Bouw. Om tot dit punt te komen, legden we samen met bewoners een intensief traject af met veel overleggen. Samen zijn we tot een plan gekomen waar iedereen zich in kon vinden. Het was hard werken. Dat harde werken heeft zich uitbetaald in deze nieuwe 'Oale Bouw'. En daar ben ik trots op." Aldus Rudy Ligtenberg, directeur-bestuurder van Mijande Wonen.

 

Nick Rodijk, projectleider bij Trebbe, blikt terug op een prettig project. “Bij Trebbe bouwen we samen aan geluk. Daar sluit De Oale Bouw fase 1 naadloos op aan. We hebben hier prachtige woningen gerealiseerd in een hele fijne leefomgeving en vanuit een prettige samenwerking met Mijande, de bouwpartners en de omwonenden. Ik wens alle bewoners heel veel woongeluk toe.

 

Van Oale Bouw naar nieuwbouw

Het totale plan bestaat uit 102 2-onder-1-kap-woningen, 26 rijwoningen en 10 bouwkavels voor de verkoop. In de wijk komen drie typen woningen: 22 eengezinswoningen, 44 levensloopbestendige woningen en 62 nultredenwoningen. Voor alle woningen geldt dat ze gasloos zijn en voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen.

Niet alleen de woningen zijn vernieuwd, ook ging de gemeente aan de slag in de openbare ruimte. Zo vernieuwde de gemeente de onder- en bovengrondse infrastructuur en verving zij de riolering. Ook de openbare ruimte is anders ingericht. Er zijn hofjes gemaakt en is er voldoende ruimte om te parkeren.

 

De planning

Nu de eerste 48 woningen zijn opgeleverd is fase 1 afgerond. De eerste sloopwerkzaamheden voor fase 2 zijn gestart. Langzaamaan ontstaat er een mooie, toekomstbestendige wijk met duurzame woningen. In 3 fases realiseert Mijande Wonen hier 128 woningen. Dit doet zij met 3 aannemers: Trebbe (fase 1), Ter Steege (fase 2) en Koopmans TBI (fase 3). In 2027 zijn de laatste woningen klaar.