Als u wilt verhuizen is het fijn dat de huurprijs van uw nieuwe woning past bij uw inkomen. Daarom werken wij met passend toewijzen. Dit betekent dat woningzoekenden met huurtoeslag alleen woningen krijgen onder de huurtoeslaggrens. Soms verlagen we de huurprijs van een woning. Hierdoor komen goedkopere woningen terecht bij woningzoekenden met een laag inkomen en blijft het huren van een woning voor alle inkomens betaalbaar. Ook als u meer verdient kunt u bij ons terecht voor een geschikte woning.

Bekijk in de overzichten hieronder op welke woningen u mag reageren

In de overzichten hieronder ziet u op welke huurprijzen u mag reageren. Dit heeft te maken met uw huishoudgrootte en inkomen. In deze video vertelt Kwinta, medewerker Wonen, u graag meer hierover. Onderaan deze pagina vindt u alle veelgestelde vragen over passend toewijzen.

Kijk eerst of de woning speciaal voor jongeren of senioren is

In de woningadvertentie ziet u of de woning waarop u wilt reageren speciaal bedoeld is voor jongeren of senioren:

 • Staat er niet in de woningadvertentie dat deze woning speciaal bedoeld is voor jongeren of senioren? 
  Kijk dan hieronder bij "overzicht I: passend toewijzen voor alle doelgroepen" om te zien of u met uw inkomen mag reageren op deze woning.
 • Ben jij jonger dan 23 jaar? En is de woning speciaal bedoeld voor jongeren? 
  Kijk dan hieronder bij "overzicht II: passend toewijzen voor jongeren" om te zien of je met jouw inkomen mag reageren op deze woning. Als jongere krijg je in dit geval geen voorrang op mensen die ouder zijn dan 23 jaar en ook reageren op de woning.
 • Bent u ouder dan 23 jaar? En is de woning speciaal bedoeld voor jongeren?
  Kijk dan hieronder bij "overzicht I: passend toewijzen voor alle doelgroepen" om te zien of u met uw inkomen mag reageren op deze woning. Jongeren jonger dan 23 jaar krijgen geen voorrang op mensen die ouder zijn dan 23 jaar en ook reageren op de woning.
 • Bent u 60 jaar of ouder? En is de woning speciaal bedoeld voor senioren?
  Kijk dan hieronder bij "overzicht III: passend toewijzen voor doelgroep senioren" om te zien of u met uw inkomen mag reageren op deze woning. Mensen van 60 jaar of ouder, die reageren op deze woning speciaal bedoeld voor senioren, krijgen voorrang op mensen die jonger zijn dan 60 jaar en ook reageren op de woning.
 • Bent u jonger dan 60 jaar? En is de woning speciaal bedoeld voor senioren?
  Kijk dan hieronder bij "overzicht I: passend toewijzen voor alle doelgroepen" om te zien of u met uw inkomen mag reageren op deze woning. Mensen van 60 jaar of ouder, die reageren op deze woning speciaal bedoeld voor senioren, krijgen voorrang op uw reactie. 

Overzicht I: deze huurprijs past bij u in 2019

Wilt u weten welke woning u bij ons kunt huren? In dit overzicht ziet u waarvoor u in aanmerking komt. U kunt altijd uw persoonlijke situatie met ons bespreken.

 

Voor jongeren tot 23 jaar en senioren vanaf 60 jaar gebruiken we een apart overzicht.

Overzicht II: deze huurprijs past bij jongeren in 2019

Ben jij jonger dan 23 jaar? 
Dan ben jij voor Mijande een 'jongere'. Als je als jongere bovenaan de lijst met reacties staat en de huurprijs is niet hoger dan € 460,00, dan verlagen wij de huurprijs naar €424,44.

 

Wij wijzen regelmatig woningen aan voor jongeren. Dit staat dan vermeld in de advertentie. Op deze manier houden we de huurprijs betaalbaar voor jou als jongere en zorgen we dat je recht op huurtoeslag hebt. Je mag ook reageren op woningen die niet zijn aangewezen voor jongerengroepen. Dan geldt het algemene overzicht van hierboven. We verlagen de huurprijs dan niet. En je hebt dan geen recht op huurtoeslag. Je kunt altijd je persoonlijke situatie met ons bespreken.

Overzicht III: deze huurprijs past bij senioren in 2019

Zoekt u een seniorenwoning? 
Mijande heeft woningen aangewezen als 'seniorenwoning' die hier speciaal geschikt voor zijn. De woning is dan bijvoorbeeld traploos, voorzien van een lift of zelfs rollator toegankelijk. In de advertentie kunt u zien of het een 'seniorenwoning' betreft. Woningzoekenden van 60 jaar of ouder kunnen bij Mijande met voorrang reageren op een seniorenwoning. 

 

De meeste seniorenwoningen zijn relatief duur en hebben hoge service-kosten. Dit komt omdat de meeste gebouwen vrij nieuw zijn en er veel extra voorzieningen zijn. Als u de AOW gerechtigde leeftijd heeft dan verlagen wij de huurprijs naar € 607,46. Dit is wel afhankelijk van uw inkomen. In dit overzicht leest u welke huurprijs het best bij u past. U kunt altijd uw persoonlijke situatie met ons bespreken. 

Veelgestelde vragen over passend toewijzen

De overheid heeft het passend toewijzen ingevoerd. Hiermee voorkomen zij dat huurders met lage inkomens teveel huur moeten betalen. Hierdoor komen huurders minder snel in betalingsproblemen. 

Bij onze veelgestelde vragen over huurtoeslag leest u wanneer u huurtoeslag krijgt.