Onlangs is Trebbe in opdracht van woningcorporatie Mijande Wonen gestart met het verduurzamen van 34 Vaneg-woningen in Vroomshoop. Na deze werkzaamheden ervaren huurders meer wooncomfort en zijn de woningen energiezuiniger; de woningen maken een sprong van energielabel F naar A.

 

De komende jaren maakt Mijande Wonen haar woningen in een hoog tempo energiezuiniger. ‘ Wij hebben onze ambitie om in 2030 op gemiddeld energielabel B uit te komen bijgesteld naar 2023’, licht Edwin Meulenbelt, manager vastgoed en bedrijfvoering bij Mijande Wonen toe. ‘Dat vraagt om een versnelling van de investeringen in zonnepanelen en woningisolatie.  In aantallen gaat het om 1.500 woningen of te wel 30% van ons bezit. Op de lange termijn, uiterlijk 2050 zorgt Mijande Wonen ervoor dat haar woningen CO2-neutraal zijn’.

 

‘Wij werken graag samen met Mijande Wonen en vinden het fantastisch dat Mijande Wonen ons de kans heeft gegeven te laten zien dat Trebbe ook verduurzaming in de vingers heeft’, vertelt Antje de Groot, directeur bij Trebbe. ‘Wij hebben meegedacht in scenario’s voor verduurzaming en natuurlijk over het comfort en de overlast voor bewoners. En nu zijn we de komende maanden te gast bij de bewoners van de Veenmos en Zonnedauw in Vroomshoop.’

 

Over het verduurzamen

Door het aanbrengen van geïsoleerde dakplaten over het bestaande dakbeschot, het leggen van nieuwe dakpannen, het isoleren van de spouwmuren en het plaatsen van kunststof gevelkozijnen met HR++ glas maken de woningen een labelsprong van F naar A. Het aanleggen van een mv-systeem en saneren van asbest in de gevels vallen ook onder uit te voeren werkzaamheden. Bij een aantal woningen wordt ook de badkamer, keuken en het toilet vernieuwd. De werkzaamheden zijn begin september dit jaar gestart en worden naar verwachting eind dit jaar nog afgerond.

 

Vaneg-woningen

In Nederland zijn in de jaren 70 circa 7.000 woningen gebouwd volgens het bouwsysteem Vaneg. Vaneg is een montagebouwmethode voor laagbouwwoningen met geprefabriceerde betonelementen die op het werk worden gemonteerd. De wandelementen bestaan uit verdiepingshoge elementen en de vloerelementen van de verdiepingen zijn vertrek breed. De langsgevels zijn samengesteld uit geprefabriceerde houten pui-elementen en de begane grondvloer bestaat uit een systeemvloer.