Gemeente Dinkelland en Mijande Wonen hebben plannen voor 16 flexwoningen aan de Pastor Brenninkmeijerstraat in Weerselo

Om de druk op de woningmarkt te verlichten, realiseren Mijande Wonen en gemeente Dinkelland op korte termijn 16 flexwoningen. De woningen komen op de grond van Mijande Wonen aan de Pastor Brenninkmeijerstraat in Weerselo. Binnenkort vragen we de vergunning hiervoor aan. De verwachting is dat de 16 woningen in mei 2023 klaar zijn. Er komen 2 blokken met ieder 8 woningen. De woningen worden verhuurd aan reguliere woningzoekenden, statushouders en inwoners die met spoed een woning nodig hebben.

 

Voor wie zijn deze woningen bedoeld?
De 4 nultredenhoekwoningen zijn voor mensen die met voorrang vanwege medische redenen een nultredenwoningen nodig hebben. Bij een nultredenwoning is alles op de begane grond en deze woningen hebben 1 woonlaag. Iedere ingeschreven woningzoekende kan reageren op deze woningen. De 12 tussenwoningen zijn voor spoedzoekers en statushouders. We verhuren deze woningen tijdelijk. Daarna stromen deze bewoners door naar een permanente woning in de sociale of particuliere huur. Deze 12 woningen hebben 2 woonlagen: wonen beneden en slaapkamers en badkamer boven. 

 

Spoedzoekers
Voor mensen die niet in aanmerking komen voor een urgentieverklaring, maar toch met spoed op zoek zijn naar een betaalbare woning blijft het erg lastig om op zeer korte termijn een geschikte woonplek te vinden. Zij hebben weinig tot geen inschrijftijd opgebouwd, maar hebben wel dringend een woning nodig. Een deel van de flexwoningen zijn bedoeld voor deze woningzoekenden.


Statushouders
Iedere gemeente krijgt een taakstelling vanuit de landelijke overheid via het COA opgelegd om statushouders te plaatsen. De gemeente Dinkelland bezit zelf geen woningen en is daarom voor de uitvoering van de taakstelling vooral afhankelijk van Mijande Wonen. In de prestatieafspraken maken de gemeenten, Mijande Wonen en de Huurdersraad afspraken hierover. Bij het aanbieden van huisvesting voor statushouders kijken wij altijd zorgvuldig naar de situatie, de behoefte, de gezinsgrootte en -samenstelling van de statushouders en om te zorgen dat deze nieuwe inwoners zo goed mogelijk kunnen integreren in de wijk.


Vergunningaanvraag
Mijande wonen vraagt voor de locatie een vergunning aan om tijdelijk voor maximaal 10 jaar de woningen te mogen plaatsen. Hiervoor maken we gebruik van een tijdelijke vrijstelling van het bestemmingsplan. Om de vrijstelling te kunnen aanvragen, is een aantal onderzoeken noodzakelijk onder andere bodem, flora en fauna en stikstof. Als alles volgens planning verloopt, verwachten we dat de flexwoningen in mei 2023 bewoond worden.

 

Omwonenden
Op dit moment wordt de grond gebruikt door 1 van de omwonenden. De omwonenden zijn op de hoogte en donderdag 10 november voerden we persoonlijke gesprekken met de onwonenden om de vragen die er zijn te beantwoorden.