Veelgestelde vragen over woningruil

Controleer eerst of u aan de voorwaarden voldoet. Als u aan de voorwaarden voldoet vraagt u met dit aanvraagformulier een woningruil aan.

Bij het aanvraagformulier stuurt u gegevens van uzelf, de andere aanvrager en partner(s) mee:

  • Een inkomensverklaring van de Belastingdienst. Klik hier om te lezen hoe u deze aanvraagt. 
  • Uw inschrijfnummer als woningzoekende bij Mijande.
  • Een woonhistorie van de laatste vijf jaar. Deze vraagt u aan bij de basisadministratie van uw gemeente.
  • Heeft u een bewindvoerder of curator? Dan laat u zien dat uw bewindvoerder of curator toestemming geeft voor de woningruil.

Huurt de aanvrager met wie u wilt ruilen op dit moment niet van Mijande?

  • Dan stuurt u ook een verhuurdersverklaring mee. Een verhuurdersverklaring vraagt de aanvrager op bij de woningcorporatie waar hij/zij nu huurt.
  • Een schriftelijke toestemming van de woningcorporatie voor de woningruil.

Het aanvraagformulier mailt u met de aanvullende gegevens naar wonen-at-mijande.nl

Niet complete aanvragen nemen wij niet in behandeling. Ruil niet voordat u toestemming van ons heeft. Wij kunnen u uitnodigen voor een gesprek.

Als u woningruil wilt aanvragen is het belangrijk dat u voldoet aan deze voorwaarden:

  • Inschrijving
    De nieuwe bewoner en u staan allebei tenminste één jaar ingeschreven als woningzoekende bij Mijande.
     
  • Woonduur
    De nieuwe bewoner en u wonen allebei tenminste één jaar in de woning waar u nu woont.
     
  • Passendheid
    De woning past bij het inkomen, de huishoudsamenstelling (aantal slaapkamers) en de leeftijd (bijvoorbeeld een seniorenwoning).
     
  • Huurachterstand
    De nieuwe bewoner en u hebben het afgelopen jaar geen huurachterstand gehad en elke maand op tijd betaald.
     
  • Bestemming
    De woning ligt niet in een herstructureringsgebied en staat niet op de planning staat voor verkoop of sloop.
     
  • Een bezoek aan uw woning
    Bent u huurder van Mijande? Dan plannen wij bij aanvraag van een woningruil een bezoek bij u thuis. Tijdens dit bezoek beoordeelt een medewerker of uw woning schade of zelf aangebrachte veranderingen (ZAV) heeft. Heeft u schade(s)? Dan herstelt u deze, voordat dat wij definitief toestemming geven voor de woningruil. Bij schadeherstel spreekt de medewerker van Mijande ook een eindinspectie (een laatste controlemoment) met u af. Eventuele ZAV’s moet de nieuwe huurder overnemen.

Ja, u zoekt zelf een andere huurder die met u van woning wil ruilen. Indien u zelf niemand weet, kunt u het proberen via een landelijke website op zoek naar iemand de wil ruilen. Mijande regelt dit niet. Ruilen mag ook met een woning van een andere woningcorporatie. In dit geval moeten Mijande en de andere corporatie allebei toestemming geven voor de woningruil.

Gaat de woningruil door? Dan sluiten wij een nieuw huurcontract af met de nieuwe bewoner. Het huurcontract gaat altijd in op de eerst van de maand. Ook passen wij de huurprijs van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt.

U tekent een huurcontract voor tenminste één jaar. Na één jaar wordt uw huurcontract automatisch verlengd.

De woning
Tijdens de inspectie, spreken wij met de vertrekkende bewoner af hoe de woning eruit moet zien voor de nieuwe bewoner.

Overnames
Als vertrekkende bewoner overlegt u zelf met de nieuwe bewoner of hij/zij spullen overnames van u overneemt. Ook bepaalt u zelf of u een vergoeding vraagt aan de nieuwe bewoner. Overnames schrijft u op de overnameverklaring. Deze krijgt u als vertrekkende bewoner bij de inspectie. Het is belangrijk dat u en de nieuwe bewoner de overnameverklaring allebei ondertekenen. Bij het inleveren van de sleutels levert u de getekende overnameverklaring in. Neemt de nieuwe bewoner geen spullen over? Dan verwijdert u de overnames.

Zelf aangebrachte veranderingen (ZAV)
Met een nieuw huurcontract gaat de nieuwe bewoner akkoord met de ‘lusten en lasten’. Bij woningruil is dit een juridisch begrip dat de nieuwe bewoner de woning moet accepteren in de staat zoals hij/zij deze aantreft. Dit betekent dat de nieuwe bewoner eventuele ZAV’s moet overnemen.

Sloten
Bij een woningruil vervangen wij geen sloten en/of cilinders.

Keuken- of doucherenovatie
Bij een woningruil renoveren wij de keuken en/of douche niet. Vanzelfsprekend renoveren wij uw woning wel als wij uw straat planmatig renoveren.

Meterstanden
Vóór het vertrek uit de woning moet u zelf uw adreswijziging en meterstanden doorgeven aan de water- en energieleverancier.

Huurtoeslag
Geef uw verhuizing zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. De hoogte van uw toeslag wordt dan als het nodig is aangepast. Zo voorkomt u dat u later veel geld moet terugbetalen.

|  Ik huur Woningruil
Bekijk meer artikelen die ook gelinkt zijn aan het begrip: